FacebookПідписатися на RSS

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ХУСТКИ

7 грудня відзначається День української хустки. Вона здавна вважалася оберегом та символом патріотизму, свободи та любові. Тому активістки, які впровадили свято, ставили собі за мету відродження національних традицій та донесення історичних фактів про цей предмет гардеробу.

Хустка – явище унікальне й надто різноманітне функціональністю.

Хочеться, щоб вона сьогодні стала не просто модною деталлю на деякий час, а одним з національних символів-оберегів. Адже хустка – життя… Вона пам’ять роду, його святиня. Хустка – це оберіг жінки, бо захищає її від усього злого, лиха, хвороби. І всім нам слід берегти її у своєму домі й у своїй пам’яті.

Перші хустки, що почали носити українки, мали чистий білий колір. А ось кольорові малюнки прийшли до нас з Туреччини. Зараз деякі бренди повертають моду на хустинки та включають їх у свої колекції.

Незважаючи на «молодість», (відзначається лише з 2019 року), у свята вже є свої традиції. Жінки різного фаху, віку та національності у цей день об'єднуються для збереження українських традицій.

В рамках відзначення проводяться флешмоби «Зроби фото/відео з хусткою», для дівчат та жінок влаштуються майстер-класи та навчання, як правильно в'язати хустку. Педагогині нашого ліцею у цей день також продемонстрували усе різноманіття кольорів та візерунків українських хусток.

/Files/images/2022/зображення_viber_2022-12-09_12-41-16-382.jpg /Files/images/2022/зображення_viber_2022-12-09_12-41-15-889.jpg /Files/images/2022/зображення_viber_2022-12-09_12-41-16-210.jpg /Files/images/2022/зображення_viber_2022-12-09_12-41-16-048.jpg /Files/images/2022/зображення_viber_2022-12-09_12-41-16-654.jpg

Педагоги нашого закладу переконані, що справжнє розуміння української культури неможливе без знання народних традицій та обрядів, без знайомства з національними символами й оберегами.

Ми є спадкоємцями великого культурного народу, продовжувачами його традицій та звичаїв. І щоб виконати своє призначення, повинні ґрунтовно вивчати основи культурної спадщини, передавати їх нащадкам і пам’ятати, якого роду-племені ми діти.

Тому однією з тем науково-дослідницьких робіт, що досліджувалися в секціях філології МАН, була тема: "Генеза та функціонування символіки вінка і хустки в календарній обрядовості Рожищенської територіальної громади Луцького району".

Під керівництвом вчителя української мови та літератури Віти Василівни Царюченко учні дослідили та з’ясували обрядове значення української хустки та вінка, проаналізували процес відродження традиційних елементів, їх виготовлення та використання в обрядовості сучасних українців.

Цінність їх роботи полягає в тому, що комплексно досліджено звичаї та обряди жителів Рожищенської територіальної громади, зокрема використання серед мешканців символів-оберегів – вінка та хустини у контексті української календарної обрядовості.

Юні дослідники прийшли до висновків, що не варто забувати про своє коріння, а продовжувати славні традиції свого народу.

Кiлькiсть переглядiв: 49