FacebookПідписатися на RSS

«Збудуймо пам’яті негаснучий собор»

24 листопада у Рожищенському НВК №4 для учнів 8-10-их класів пройшов захід, присвячений жертвам Голодомору та політичних репресій «Збудуймо пам’яті негаснучий собор».

Пам’ять людей про голодомор тривалий час каралась смертю. Важко було мовчати, але мовчали. Людську пам’ять було взято під конвой. На роки, на десятиліття... Страшне приневолене мовчання... Довго чекали, але дочекались, коли ожила, проснулась людська пам’ять, розверзлись її глибини і заговорили вуста тисяч, мільйонів свідків трагедії, віддаленої від нас десятиліттями.

Пам'ять від жаху кричить,

Серце від болю щемить,

За убієнних безвинно

Синів і дочок України!

Діток малих – повбивали,

Тебе – на хресті розіп'яли.

Рік 33-й – Голгофа твоя,

Квітуча Вітчизна моя!

/Files/images/golodomor_2017/1.JPG

Такими слова розпочали виступ ведучі Аліна Горисюк та Юрій Жук, учні 11-го класу. Гортаючи страшні сторінки нашої історії, повідали присутнім про колективізацію, колгоспи, «червоний терор», табори.

Неймовірним сумом та болем був пройнятий виступ Скорботи ( Колошва Я.) та дітей-янголят (Пархоменко К., Місюрук Х., Мордасов С., Мушкевич В.), які загинули голодною смертю.

/Files/images/golodomor_2017/2.JPG

Учні 7-их класів ( Івашина А., Зелінська С., Царюченко К., Носко Т., Лучинець І., Войтович Ю., Масалов М.) наголосили, що наше головне завдання - ніколи не забути і нізащо не допустити повтору катастрофи, повтору знущання над українським народом.

/Files/images/golodomor_2017/3.JPG

Хвилиною мовчання присутні діти та вчителі вшанували жертв Голодомору та політичних репресій.

На завершення заходу на сцену вийшла українка (Власюк Я.) з хлібиною на вишитому рушнику і промовила: «Я цілуватиму цю запашну хлібну скоринку. І щиро молитимусь за тих, у кого її не було на столі у голодному тридцять другому і тридцять третьому. І дякуватиму Богу за те, що його маю…»

/Files/images/golodomor_2017/на перд.JPG

Учні 8-их класів ( Воробей С., Царук А., Глушко Ю., Гапонюк Я., Поліщук В.) висловили слова подяки за хліб, який є у нас на столі.

/Files/images/golodomor_2017/GEDC0799.JPG

Десятикласниці Приходько Аня та Мельничук Наталя оформили у вестибюлі школи куточок та стенд «День пам’яті жертв Голодомору».

/Files/images/golodomor_2017/GEDC0812.JPG /Files/images/golodomor_2017/GEDC0815.JPG

Н. В. Янчинська, педагог-організатор

В шкільній книгозбірні бібліотекар Г. І. Івашина підібрала художню та періодичну літературу, яка висвітлює події історичного минулого українського народу, коли хліб, що був даний Богом, у людей забрали люди – влада тоталітарного радянського режиму.

/Files/images/golodomor_2017/1.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 605